Город

Полуниця і суниця. Як і кому вона корисна?

Доброго часу доби на каналі Mellow Taste! Спасибі, що приєдналися. Наш канал про те, як жити позитивно, легко і залишатися енергійними і молодими в будь-яку погоду! Сьогодні наша розмова про суниці й полуниці і те, як правильно використовувати ці прекрасні дари природи.

Історія полуниці і суниці йде майже на початок нашої ери. Ще римські поети згадували суницю в першому столітті нашої ери як. . . прикраса. Адже в древні часи люди ялини дику суницю тільки зрідка і не вирощували її у себе в саду.

Культивація полуниці в Європі почалася тільки в чотирнадцятому столітті у Франції. А американський вид суниці, Fragaria virginiana, або гірська суниця, дісталася до Європи тільки до сімнадцятого століття.

Гібриди і псевдо-фрукти

Взагалі, рід Fragaria, до якого належать суниця і полуниця, налічує понад двадцять видів рослин родини Rosaceae, тобто рожевих або шипшинових. А ось всім відома садова полуниця, або відомий комерційний вид, – це гібрид Fragaria ×ananassa. Є ще всіма улюблена мускатна суниця, яку також звуть садової полуницею. Але саме Fragaria ×ananassa, гібрид гірської суниці з Вірджинії і Fragaria chiloensis, або пляжної суниці, завезеної в Європу з Чилі, є найпопулярнішою на сьогоднішній день.

Те, що суниця – це не ягода, – факт, погодьтеся, несподіваний. Адже в ботаніці полуниця вважається многоплодом, який зветься земляничина. Такий плід ще називається псевдо-фруктом. Є детальне ботанічний опис назв і класифікацій, але якщо по-простому, то відмінність тут в тому, що насіння у ягід занурені в м’якуш основної частини плоду. А ось у суниці насіння знаходяться не всередині, а зовні плода. і , неймовірно цікаві та корисні ягоди, про яких ми говорили по посиланнях вище синім фонтом, до речі, також відносяться до того самого типу псевдо-плодів, що і суниця.

Чим хороша суниця

Всім відомо, що суниця і полуниця містить потужні антиоксиданти. У полуниці ними є елагова кислота і фенольні сполуки. Такі антиоксиданти допомагають тілу перемагати вільні радикали, які призводять до хвороб і передчасного старіння клітин.

У елагової кислоти, наприклад, є багато додаткових унікальних властивостей, доведених вченими, які допомагають боротися з багатьма серйозними недугами.

Ще стародавні римляни застосовували суницю не тільки як антимікробний та протизапальний засіб при інфекціях, а також недугах нирок, крові та печінки, але і як рослина, заспокійливу напади . Було встановлено, що суниця володіє властивостями захищати нейрони клітин мозку, а багато років тому в Середземномор’ї це рослина застосовували навіть при непритомності.

До речі, здавна суниця – це відмінний засіб від поганого запаху з рота. Ця проблема зустрічається досить часто, і в її вирішенні дуже важливий комплексний підхід. Про деталі і додаткові кошти того, як поліпшити дихання і підготуватися до важливої зустрічі.

Як правильно їсти суницю?

З точки зору Аюрведи, древньої науки про життя і здоров’я, будь-які фрукти відмінно перетравлюються, якщо їх вживати окремо від будь-якої їжі. Але як тільки ви починаєте робити комбінації, вам доведеться рахуватися з тяжкістю в шлунку. Адже залишки фруктів переваряться в кишечнику тільки після того, як перетравиться вся інша їжа.

З-за цього довгого перебування в шлунково-кишковому тракті в очікуванні своєї черги «на перетравлення», запускається процес ферментації фруктів. Він може викликати здуття і важкість у животі. На додаток, у травному тракті також почнуть утворюватися токсини, так як їжа не буде повністю перетравлюватися.

Це не тільки забруднить ваше тіло «шлаками», але й завадить правильному всмоктуванню поживних речовин з будь-якої іншої їжі, яку ви їли.

Важливо пам’ятати, що суниці або полуниці ні в якому разі не можна поєднувати з молоком. Так-так, так улюблена усіма в дитинстві полуниця з молоком протипоказана абсолютно всім! Адже поєднання будь-яких кислих ягід і фруктів запустить процес окислення в молоці, який не буде протікати правильно і контрольовано як при спеціальній заквасці. Це, в свою чергу, призведе до утворення токсинів у вашому травному тракті і ослаблення імунітету.

Кому суниці потрібно їсти обережно

Те, наскільки буде корисний вам той або інший продукт, багато в чому визначає його смак і особливо . Так, суниця має -кислий і терпкий смак на язиці, але після перетравлення – гострий смак. Це означає, що тим людям, у яких в конституції переважає елемент вогню (пітта), з суницею треба бути обережними.

Так, якщо у вас , шкірні роздратування або алергії, а також сухі слизові, або порушення травлення, краще утриматися від вживання суниці, особливо кислої.

Звичайно ж, така рада просто марний в наступаючий сезон полуниці, коли їй об’їдаються просто все, скажете ви! Якщо ви обожнюєте цю ягоду, але вона не дуже підходить для вашої конституції, то можете спробувати суничне варення. Також, посипте свіжі ягоди корисним , про яку ми багато говорили, і який збалансує гострий смак цієї ягоди. На додаток, цей цукор корисний для стабілізації елементів тіла і багатий багатьма вітамінами і мікроелементами.

Також, якщо ви , то не їжте суницю і полуницю на порожній шлунок. Також, не змішуйте її з іншою їжею, наприклад, сиром, медом, йогуртом або молоком, оскільки це дестабілізує елементи вашого тіла і шкодить травленню.